TRÄNING EFTER GRAVIDITET

LEVA LÄNGE

VIMMERBY

Livsglädje. Energi. Vilja. Acceptans.

TRÄNING UNDER OCH EFTER GRAVIDITET

Hitta tillbaka till muskelarbete och styrkan i bäckenbotten och djupa magen

 

Under en graviditet töjs magmuskler ut och mister sin spänst. Den raka bukmuskeln delar sig för att ge plats åt barnet. En magmuskeldelning läker ofta spontant under de första 8-12 veckorna, men för vissa kvinnor blir den bestående. Specifik och kontinuerlig magträning underlättar läkningen och hjälper magen att få tillbaka sin funktion och form. Det är viktigt att träna på rätt sätt och börja stärka upp kroppen inifrån och ut med de djupa magmuskelsystemen.

 

Är du nybliven mamma och vill komma igång med träning efter graviditet och förlossning? Då är du välkommen till mig för individuell hjälp eller träning tillsammans med andra i PT Small Groups. Jag är cert MammaMagetränare sedan september 2016.

 

 

 

Första besöket (60 min)

 

Under det första besöket pratar vi om din graviditet, förlossning och träningsbakgrund. Jag kontrollerar din mage och mäter en eventuell magmuskeldelning. Vi testar aktiveringen av djupa magmuskler och justerar vid behov samt testar ett par grundläggande övningar. Syftet är att du ska lära dig att arbeta med och aktivera bålen på rätt sätt Övningarna får sedan med mailade i efterhand för att du ska kunna sätta igång med din återträning på ett säkert och effektivt sätt hemma. Du får också en läxa till återbesöket.

 

 

Återbesök (45 min-60 min)

Efter första besöket utgår jag från var just du befinner dig och testar och rekommenderar övningar för att hjälpa dig att träna anpassat, effektivt och kontrollerat för att återfå styrka och funktion i din djupa magmuskulatur. Träning efter graviditet handlar om att lära sig att aktivera och kontrollera bäckenbotten och djupa magmuskulaturen för att stärka upp kroppen inifrån och ut. När du lär dig att kontrollera bålen på effektivt sätt minskar risken för t.ex. bäckenrelaterad smärta, ryggproblem och putande mage. Här ligger också fokus på att underlätta läkningen och aktiveringen av bålen i vardagen.

 

Jag rekommenderar minst tre besök för bästa effekt.

 

Första besöket 600 kronor

Återbesök 550 kronor

 

Läs mer om mammamage här.

KVINNOKAMP

 

Varje år riskerar cirka 40 000 kvinnor att få bestående problem efter graviditet och förlossning. Det är mer än dubbelt så många kvinnor som människor som bor i hela Vimmerby kommun. Jag har träffat många kvinnor som har problem med sina kroppar. Många av dessa kvinnor har känt sig osäkra i hur de bör träna under sin graviditet och har helt enkelt inte tränat särskilt mycket. Under graviditeten och efter förlossningen har kroppen blivit försvagad, kontrollen över de djupa magmusklerna är låg och många har problem med bäckenbottenområdet: bäckenrelaterad smärta, inkontinens och i vissa fall också framfall av inre organ. Framför allt vågar man inte prata om sina problem utan lider i det tysta.

 

Jag vill arbeta med och stärka kvinnor och deras fantastiska kroppar. Dels behöver informationen om vad som händer i kroppen, hur träning kan se ut under graviditeten och vad en ska tänka på under och efter graviditeten nå ut tidigt. Många kvinnor får idag söka den kunskapen på egen hand. Vi behöver fler människor med rätt kunskap på rätt plats för att förlossningsvården i Sverige ska utvecklas. Vi behöver fler människor som arbetar för att färre kvinnor ska få bestående problem med sina kroppar. Dels behöver eftervården för förlossningar uppdateras och utvecklas. Kvinnor ska inte lämnas ensamma med sina kroppar efter att de har fött barn och de ska absolut inte lämnas ensamma med sina besvär. Det innebär återigen att vi behöver rätt människor på rätt plats för att färre kvinnor ska få bestående problem med sina kroppar. Och vi behöver prata om vad det innebär att vara gravid och föda barn. Vi behöver prata magmuskler och bäckenbotten, delning, rätt aktivering och hur allt detta ska jobbas med för att förebygga och undvika problem.

Jag är otroligt glad att jag kan erbjuda gravida och nyblivna mammor en säker väg tillbaka efter förlossningen. Jag drömmer om att färre kvinnor ska behöva lida av de skador som en graviditet och förlossning kan innebära. Att arbeta med och hjälpa kvinnor med deras fantastiska kroppar är en kvinnokamp för mig. För kvinnor ska inte behöva räkna med att underlivet går sönder, att man ska vänja sig vid att kissa på sig eller att man inte har någon kontroll över sina magmuskler. Och uttjatade argument som att ”kvinnor har fött barn i alla tider och att man får räkna med att kroppen förändras” ska elimineras. Kroppen förändras under en graviditet och en förlossning är sjukt påfrestande (både vaginal och kejsarfödsel) men ingen kvinna ska behöva leva med söndertrasade underliv, magmuskler utan funktion, att inte kunna hålla tätt eller utstå enorm smärta vid samlag. Det är en #kvinnokamp jag brinner för.